måndag 21 september 2009

Rim

Denna tjej var inte så väldig förtjust i att bli fotad, men med tanke på detta har jag ändå en hel del kort på henne, dessutom sådana som blev väldigt bra.

Första dagen i samlingsrummet samlas några för att spela lite kort och samla sig lite efter tågresan. Snart ska det bli mat och vi är alla lite hungriga. Eftersom vi bor ovanför köket så känner vi matlukten och det blir ju en liten utmaning när man är lite hungrig :-)

Här tar sig Rim över till en annan plattform med hjälp av de andra barnen.

Fröken Helene med penna och papper i högsta hugg och iakttar barnens samspel. Vi vuxna som stod brevid och tittade kände att det i vissa stunder var lite svårt att hålla sig passiv och bara observera, vilket vi blivit instruerade till. Utmanande, men jag tycker vi klarade det galant

Här kluras det för fullt hur de ska lösa det här med två för korta plankor.

Här står Rim med Sara och Lucas

Fika är väldigt gott

Här får Rim hjälp att ta sig vidare

Ibland får man ta en paus :-)

Nu är det dags för nästa steg

Här hjälper Sirak henne över till näst sista stoppet

Här är en övning där de får ha ögonbindel på sig. Meningen är att de tillsammans ska räkna till tjugofem, men de får bara säga en siffra en åt gången. De gånger då det råkar vara fler som säger samma siffra får de börja om. Detta var en kluring. De fick heller inte tala taktik med varandra, men det var många som ville börja och leda det hela.

Sista samarbetsövningen för dagen. De skulle sätta foten på den siffra som var deras och lämna ringen så fort som möjligt så att nästa person kunde få göra sitt. De fick inte vara två i ringen samtidigt. Här är Rim i full fart med att hitta sin siffra och ta sig tillbaka ut ur ringen.


Paddling med Elin som inte gick som de ville eftersom Rim hade ont i magen den dagen. Lisa, Christopher och jag fick hjälpa dom in till stranden och sedan bytte Christopher och Rim plats för hemfärden.

Här försöker Rim göra promenaden på stocken som är tvärlagd uppe i luften.

Här hissas hon ner. Det är så häftigt att se att barnen uppbringar sitt mod att pröva och utmanar sig själva och sina föreställningar om vad de kan.

Här är sista övingen, gruppdraget som vi gör den sista förmiddagen. Rim kom i den gruppen jag hade hand om och det är kul att få se barnen på nära håll försöka lösa mordgåtan de fått genom att implementera allt de tränat på dessa dagar i den här sista övningen.

Här häller Rim i vatten i slangen medans några håller för hålen så att "korken" med deras svar flyter upp. Lite svårt eftersom vattnet var väldigt kallt! Jag har allt på film och det är kul att se hur efter mycket om och men kommer fram till en lösning om hur de ska göra. Jag ställde mig väldigt passiv och bara fotade och filmade. De jag hjälpte till med handlade mest om att röja i konflikter och försöka gjuta mod i dom att hitta lösningar.

Här betraktar Sofia, Rim och Christopher en karta där platsen för varje utmaning är inringad. Det tar tid att klura ut var det kan vara någonstans. Det finns en oerhörd vilja bland barnen i klassen och en av de största utmaningarna här handlar om att försöka hjälpa dom att inse att alla kan bidra och att man gör det om alla kommer till tals. Här finns en gemensam skatt i deras olikheter och deras olika förmågor, men svårigheten handlar om att många vill ta kommandot. Här har nog vi alla föräldrar som varit med här dessa dagar insett att detta är en av de största utmaningarna som våra barns pedagoger har.

Här står Amanda, Rim och Christopher och väntar på Jan, Lucas och Sofia som tar tag i "linbanan" över bäcken för att hitta den siffra som ska hjälpa dom.

Här är sista övningen. Tjejerna klagade på att killarna gjorde alla roliga saker, så detta tog de tag i. Rim var ut att försöka först och hade modet att säga att hon inte ville mer, vilket ledde till att Amanda fick lotas denna övning i hamn. De grejade detta, men vi kom som sista grupp in en kvart försenad. Mordgåtan löstes och sen fick vi den efterlängtade maten.

Eftermiddagen innan tåget gick strax efter tre spenderade barnen fritt. En del gick och testade olika banor som fanns i området, spelade fotboll och några badade eller bara njöt vid stranden. Den här bilden är så fin på Rim tycker jag, där hon går i sina egna funderingar med en fin handuk kring sina axlar. Det här är en otroligt smart tjej som är snabb i huvudet och hittar lösningar fort. Som så många andra i den här klassen behöver hon lära sig att kommunicera ut sin förmåga till de andra så att de lyssnar, vilket jag tror är en stor utmaning även för många av oss vuxna. Jag kände igen mig själv väldigt mycket i den här tjejen. Att vara tjej och tänka snabbt och har lätt att ta för sig är något som är provocerande för de flesta människor. Jag tror att med rätt hjälp kommer den här tjejen att kunna gå väldigt långt som vuxen. Hon har en klar ledarförmåga, men som så många av oss andra i mänskligheten behöver hon öva på att lyssna mer. Vi fick några bra samtal under förmiddagen som också fick några ljus att tändas även för mig.

Inga kommentarer: