lördag 5 september 2009

Porr

Jag har en kluven inställning till detta med porr. På ena sidan tycker jag att människor är vuxna nog att ta ansvar för sig själva. Så finns den där andra sidan hos mig som ser hur lätt det är för människor att hamna fel i livet. Vems är rätten, att utnyttja en människas utsatthet för exploatering av sina egna behov eller för några andra att utnyttja för tjäna pengar. För forskning efter forskning visar på det här med prostitution, i form av att gå på gatan eller via porrindustrin, lever på att det finns människor som är i underläge genom olika livssituationer. För vem produceras vad?

I går när jag sitter i köket, hör jag hur min man ropar på mig och ser ut som ett fån i ansiktet när jag väl kommer ut. Vad är det? undrar jag, eftersom han ser både ledsen och chockad ut. Titta på det här säger han. Han har fått ett mail från någon som han nyligen har kommit i kontakt med, någon han inte känner så väl. Ner i inboxen dimper det ner ett mail med en rubrik som lyder ungefär så här " nu kommer det första vettiga kedjebrevet".

När mailet väl är öppnat så ser man först en cykelkedja eller motorsågskedja av något slag och ju mer man skrollar så kommer den ena nakna kvinnan efter den andra upp. Kvinnor utrustade med silikonbröst i olika utmanande poser. Framförallt det ena utvikta skrevet efter det andra där könet exponeras. När jag uttrycker exponeras, så gör jag det för att förmildra det hela. Jag menar väldigt gravt utvikt. Vår förvåning kan väl milt sagt uttryckas som väldigt stor.

Källan varifrån det här mailet kom förvånar nog mig mest. Mattias kommentar säger ju allt tycker jag. "Herregud, jag trodde det här var en helylleman och så får jag det här?" Mattias uttryckte en besvikelse. Det här är frågor han tog ställning till framförallt när vi fick vår dotter och få är de män som inser det han insåg. Han har gjort en resa i det här med att upptäcka könsroller, hur det påverkar och vad man som person vill stå för. Med Celia kom insikten om att det han inte städar i sitt sätt att se på kvinnor och vad kvinnlighet står för, kommer på sikt att påverka hans dotter.

Framförallt kom denna insikten väldigt nära under hans sju månaders pappaledighet, när vår dotter var dryga året. Det har gjort att han tagit ståndpunkt mot pronografi. Jag tycker det är modigt av honom, att våga stå för sina åsikter öppet. Att kunna säga till någon att han inte vill ha såna mail. Det tycker jag vittnar om mod och jag känner att jag är stolt över den man som jag lever med. En man som vågar stå för något och det provocerar säkert.

Jag undrar så vad den mannen som tänkte på, han som sände Mattias det mailet, han som inte ens känner min man. Bland de första han sänder en annan människa som han inte har bekantat sig med ordentligt är ett väldigt pornografiskt mail. Då undra jag ju vad han skickar till de han verkligen känner. Svaret Mattias fick vittnar ju också om att han inte ens reflekterar över de olämpliga i det han gjort och att han fått väldigt få responser liknande det som Mattias gav.

Jag kan ju säga att min bild av denna man ändrades mycket drastiskt och att jag kommer att se honom i ett helt annat ljus. Det mest obehagliga är väl att inse att denna mannen säkert inte är ensam om att tycka att detta är helt normalt och ok för en man. Det är inte för intet som porrindustrin är bland de största i världen och att det ligger oerhört mycket pengar där. Det finns en marknad för detta och man ska inte lura sig att tro att det är ovanliga män som tycker detta är ok.

Det är vanliga män, helylle män som konsumerar sånt här. Det är helylle män som också besöker prostituerade både på gatan och bordeller. Det är också helyllemän som ser till att trafficking rörelsen är vid liv och att många många utsatta kvinnor mer eller mindre hålls som sexslavar till våra alldeles vanliga helylle män. Har ni sett filmen "Lilja 4 ever"? Gör det. Det här glamouriserandet av handeln med andra människors kroppar, både fysiskt eller via porr, finns för att de flesta inte orkar se vad det är för människosyn de härbergerar.

En människosyn som gör skillnad på människor och människor. Gör skillnad på människors värde beroende av kön. En människosyn som normaliserar en annan människas dysfunktionella behov att förminska genom porr. En människosyn jag drömmer om att min dotter ska slippa erfara.