torsdag 4 mars 2010

Delar och Helhet


Har funderat mycket över det här med att vara delar av en helhet. Individen och hennes del av något större. Samhället eller världen. Vad innebär det här att vara människa. Kan vi vara ensliga öar eller är det så att vi hör ihop. Jag tänker ibland att något är helt fel. Vi knaprar piller som aldrig förr och de flesta jag känner upplever sig ständigt som om de inte räcker till. Jag funderar mycket över det just nu. Hur kan vi vara delar och ändå höra ihop. Inte bara höra ihop när vi har behov av det själva. Min fråga är om vi lever ett liv genom att överleva eller genom att leva. Hur lever vi som människor och vad är det att vara människa. Det ska jag fundera över här en tid.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Pastor Desmund Tutu har grubblat mycket över det där. Han var med i en dokumentär med Richard Branson som gick på TV:n för inte så längesen där han talade om det där hur vi hänger ihop. Han jämförde det med ett domino-spel tror jag. Det jag gör leder vidare till något annat (annan)... nåt sånt sa han. /Ingela A

Nässelblom och choklad sa...

Visst hör vi ihop, även om jag tror att det är lätt att glömma bort det i dagens samhälle. Visst är det bra att värna om sig själv och sina rättigheter, men man ska inte glömma bort att man är en del i något mycket större. Intressant att fundera kring. Din fråga om att leva genom att överleva eller leva, startar många tankar. Ha en skön helg bland de vackra snötyngda grenarna!

Erica sa...

Tänker att den där beskrivningen om kroppen som delar och helhet är så bra. Bästa beskrivningen om människan och omvärlden tycker jag.

Det där med att överleva och leva. Det är en fråga som fick mig att haja till ordentligt när jag först mötte den för femton år sedan. En fråga som aldrig slutar att vara aktuell för mig, utan återkommer med jämna mellanrum