tisdag 9 juni 2009

Vad är det vi väljer

När jag tittade på valvakan igår blev jag facinerad över våra märkliga sätt att protestera på. Jag minns en diskussion med en studeikamrat när jag var runt tjugofem, då vi diskuterade det här med att rösta blankt. För mig blir ju en sån röst ett sätt att tala om att jag tar mig rätten att rösta blankt som ett sätt att protestera mot det etablerade politikerna. Det för mig gör ju samma verkan som när mina söner när de var små fick för sig att inte äta för att markera sin egen vilja. Jag minns att jag då och nu med vår dotter försöker prata om att det finns bättre sätt att protestera än att straffa ut sig själv.

Att inte rösta finns inte på min karta. Jag är emellanåt väldigt dålig på att ta reda på fakta, men det finns alltid sätt att göra. En god vän till mig kände att hon inte hade en aning om vad hon skulle rösta på och valde då att lägga sin röst på det som en god vän till henne brinner för. När jag frågade henne om anledningen till att ge bort sin röst på det sättet, så svarade hon mig att hon tycker det är bättre att ge bort sin röst till någon som verkar från en bred politisk plattform, än att ge utrymme till missnöjespartier genom att inte rösta alls.

Det tyckte jag var beundransvärt. För det är ju så, att varje uteblivien röst blir i praktiken en röst åt partier som sverigedemokraterna eller andra obskyra partier. Det märkliga för mig är också det att det troligtvis är så att människor röstar mer efter en höft, eftersom man inte anser att en röst i EU valet är så viktig. Vilket är märkvärdigt när man tänker att de på valvakan poängterade att av tio frågor som kommer upp i riksdagen är sex frågor redan förankrat i EU parlamentet. Med det perspektivet blir det ju ändå viktigare att folk går och röstar.

Någon menade på igår att vi inte röstar så medvetet som till riksdagsvalet för att det inte gäller våra skattepengar. Då blir jag helt förbluffad. Det är ju rätt mycket av våra skattepengar som går till EU! Märkligt uttalande tycker jag. Jag känner en djup tacksamhet till er alla som har varit och röstat och ber ödmjukast er andra att tänka till inför de valen som ligger framför oss!

3 kommentarer:

Ad Hoc sa...

Halloj! Jag bara testar kommentatorsfunktionen. Får se om jag kommer in här.
Du gör också fint o boar till det på bloggen... beror det på årstiden?
Ha det bra.

Erica sa...

Välkommen till mitt nya "ställe". Jo, jag försöker göra mig hemmastadd och försöker lära mig hur det funkar här. Jag är inte så teknisk och lite otålig också, men det ska nog funka. Så många fler möjligheter med detta bloggverktyg. Ska bli riktigt roligt att fortsätta. Det som känns lite jobbigt är att lämna alla mina inlägg som jag skrivit över ett år. Men jag tänkte smyga in några här ibland. Välkommen!

Marita i skolan sa...

Vad härligt att läsa dina texter. Älskar att läsa när tankar är så fint formulerade. Jag kommer inte alltid att tycka om vad jag läser, men ditt sätt att skriva tilltalar mig.

Önskar att alla som inte röstade läste vad du skrev.